Mit is jelent a szabályozott száraz sóterápia?

Egy speciálisan erre a célra kifejlesztett sógenerátor segítségével (az a cuki fekete Sómanó figurával körbe dekorált doboz a sószobában), magas sűrűségű száraz sót porlasztunk a levegőbe, amely belélegezve a légutak nyálkahártyájával érintkezve fejti ki terápiás hatását. Ahhoz, hogy ez a sóaeroszol a tüdő legmélyére is eljuthasson, a sót nagyon apróra kell őrölni (a léghólyagocskák átmérője kb 0,2 mm) A művelethez tisztított, gyógyászati célra előállított gyógyszertári minőségű sót használunk. A porlasztás előtt a sót ionizáljuk (molekuláris szinten negatív töltéssel látjuk el) ezáltal a terápiás hatás, fokozottan érvényesül.

Miért is fontos?

Mert a bennünket körül ölelő levegő tömve van pozitív töltésű káros részecskékkel! Úgy, mint a pollen, por, allergén anyagok, bacik és vírusok, elektroszmog…. és még sorolhatnám, de nem teszem, mert a végén kedvünk támad nem levegőt venni…

A lényeg, hogy az ionizált levegő önmagában már pozitívan hat a közérzetre, mivel felfrissít, aktivizál, fertőtlenít…. és még erre jön rá a mikronnyi méretű sórészecskék belégzése, amit a sógenerátor biztosít.

Miért fontos, hogy szabályozott?

Mert felesleges a szervezetet leterhelni egy túlzottan magas koncentrációval, amikor a számára ideális mennyiség fogja a legoptimálisabb hatást kiváltani.

De miért hatékonyabb a száraz sóterápia, mint a vízben oldott só?

Mert a vízben oldott só bepermetezése, belégzése, sóoldatokkal történő öblítés során a vizes oldat bár tisztítja az orr- és arcüreget, nem jut lejjebb a közép és alsó légutakba. Ezzel szemben a száraz sóterápia során a só egyenesen (hígítás nélkül) a hörgőkig jut el.

Hol és hogyan hat a száraz só aeroszol?

A belélegzett sórészecskék eljutnak a tüdő legapróbb részeibe, a tüdő léghólyagocskáiba is, ezáltal a teljes légző rendszer nyálkahártyáján ki tudják fejteni kedvező hatásukat. A nyák rétegével érintkezve felhígítják azt, rendkívül erős tisztító, fertőtlenítő hatást váltanak ki. A csilló szőrök mozgása felgyorsul, a nyálkahártya-duzzanat csökken.

Az immunrendszer lokálisan és általánosan is aktivizálódik.

Leegyszerűsítve: Ezért van az, hogy ha beülsz a Sómanó sószobába, nagyjából 5 percen belül szó szerint taknyod-nyálad szinte egybe folyik…

Milyen betegségek esetén alkalmazható a száraz sóterápia?

– A terápia alkalmas minden féle akkut vagy krónikus alsó- vagy felső légúti; fertőzéses vagy allergiás eredetű légúti tünetek kezelésére.

– Leggyakoribb tünetek: köhögés, orrfolyás, orrdugulás, nehézlégzés, torokkaparás, torokfájás, fülfájás…

Megelőzésre is használható: téli szezonban a klasszikus légúti megbetegedések megelőzésére, tavasztól – őszig a pollen allergiák tüneteinek kialakulása ellen hatékonyan használható.

Dohányosoknál enyhíthetőek a kóros tünetek, leszokás után tisztító kúraként is használható.

Betegségek, melyek kialakulásának a száraz sóterápia kifejezetten ajánlott: (a teljesség igénye nélkül)

– nátha, megfázás
– szénanátha (pollen-, por-, vagy egyéb légúti allergia)
– vírusos-, vagy bakteriális gége-, garat-, hörgő gyulladások (bronchitis)
– orr melléküreg gyulladások (arcüreggyulladás)
– fülgyulladás különböző formái
– mandulagyulladás
– tüdőgyulladás
– száraz köhögés
– hurutos köhögés
– kruppos (nehéz légzéses- fulladásos) köhögés
– asztma
– hörgő szűkület
– COPD
– orr polip-, orrsövény-, arcüreg műtétek utáni állapot javítása

A terápia hosszú távú eredményei- hatásai:

– a megbetegedések száma lecsökken
– a gyógyulási periódus lecsökken
– légzésfunkció javul (krónikus betegeknél)
– asztmásoknál rohamok száma- és intenzitása csökken
– légúti allergiában a tünetek csökkennek, akár el is tűnnek
– az immunrendszer állapota egyértelműen javul

Mit várhat a kúra alatt?

Fertőzések-, gyulladások esetén már az első alkalmak után könnyebbé válik a váladék felköhögése-, kifújása-, eltávolítása; gyorsul a gyógyulás üteme; a betegek közérzete szignifikánsan javul.